"Aktiver garner er garner, der ved efterbehandling uden brug af særlige kemikalier ændre udseende, tykkelse eller længde"

Aktive garner

Citatet er fra Magiske Materialer af Lotte Dalgaard. FiberFeber 2006. Aktive garner har en indbygget energi, og når den energi frigives vil garnet arbejde, typisk trække sig sammen eller kinke. Eksempler på aktive garner er crepegarn, valkevilligt garn, elastisk garn og krympegarn. Forsvindingsgarn kunne også nævnes, det er så aktivt, at det helt forsvinder!

Crepegarn

Et crepegarn kaldes også oversnoet garn, på engelsk high twist eller collapse yarn. Crepegarn har fået alt for meget sno under spindingen. Det er i ubalance og vil kinke (danne små løkker). Mange crepgarner er let fikserede, så de er lettere at arbejde med. Når de kommer i varmt vand ophæves fixeringen og de kinker. Det får det vævede stof til at trække sig sammen i plissere eller strukturmønstre. Et glatstrikket arbejde vil trække skævt, og ved at arbejde med ret- og vrangmønstre opnåes strukturer i det strikkede.

Den japanske uldcrepe: Selv om alle farver har samme specifikationer, er evnen til at kinke ikke helt ens fra farve til farve. Vævning: Garnet kan bruges som trend, men det kræver, at man arbejder særligt omhyggeligt og med let hånd. Strikning: Hvis du vil strikke med garnet, så brug fx 3 tråde sammen eller bland  med et entrådigt garn med samme spinderetning fx lambswool.

Elatisk garn

Elastisk garn indholde ofte lycra fx indholder Steam 3% lycra. Det er nok til at garnet har ret meget energi, og det kan trække en vævning sammen. Når man væver med lyca dannes ikke strukturer, men efter at stoffet har været lagt i blød, vil stoffet blive smallere, lidt tykkere og elastisk, det kan trækkes ud i den fulde vævede bredde.
Garnet kan også bruges til strik fx som medløbstråd, hvor man ønsker et særligt elastisk produkt. I bogen Masker & Mønstre (FiberFeber 2011) vises der flere eksempler på brug af elastikgarner i strik.


Krympegarn

Krympegarn er et polyestergarn, når det kommer i varmt vand trækker det sig sammen. Der er ingen elastisitet efter sammentrækningen, og det kan ikke trækkes ud i fuld bredde igen.

Valkevillige garner

Et valkevilligt garn er et uldgarn, som gerne vil valke eller filte. Stort set alle uldgarner vil filte, men nogle gør det mere villigt end andre. Superwash behandlet uld har fået en overflade, så det ikke kan filte. Der kan opnås strukturvirkninger ved at spille valkevillige garner op mod garner som ikke filter fx bomuld, silke, hør eller superwash behandlet uld.

Vi benytter cookies på dette websitet til funktioner og statestik.