Crepegarner

Anvendelse: Vævegarn, strikkegarn, maskinstrikkegarn

Beskrivelse
Et crepegarn er et garn, som har fået "for meget" snoning i spindeprocessen. Det betyder at garnet er ubalanceret. Normalt er dette ikke ønskværdigt, men i crepgarner er denne ubalance forstærket, så den er blevet til en egenskab, som kan udnyttes. Man spinder så at sige energi ind i garnet. Denne energi frigives ved efterbehandling i varmt vand, og man opnår plissere og strukturer i det vævede stof. Strik vrider skævt, og det kan styres, så der opstår toppe og zigzagge mm.
Crepegarner, kaldes også oversnoede garner, på engelsk high twist yarn eller collapse yarn. Denne garntype er realtivt ukendt inden for håndstrik og håndvævning, men den har været brugt industrielt. Nogle kvaliteter findes både som Z- og S-spundet. I langt de flestet tilfælde bruger man Z-spundet garn, men hvis man vil opnå særlige strukturer, bruger man begger typer.

Crepe garn Samme bundt efter at det har ligget i varmt vand
Crepe garn Crepegarn som det ser ud, når det leveres

Workshop
Jeg kommer gerne ud i foreninger og klubber og holder workshops i strikke med crepegarner - se workshops.

Mere info
Det er nødvendigt at sættes sig lidt ind i garnernes egenskaber og muligheder, og man undgår ikke at lave prøver, med mindre man vil følge en opskrift nøjagtigt. Du kan læse mere om crepegarn og andre aktive garner her på siden under punktet Godt at vide om aktive garner.

Andet litteratur: Pro-sit! har udgivet et hæfte, som kan købes her på siden: Strik med garner, som ter sig. I hæftet er der både lidt teori og opskrifter til hånd- og maskinstrik.
Lotte Dalgaard: Magiske Materialer. FiberFeber. Bogen er udsolgt, men kan lånes på biblioteket. Den engelske udgave kan stadig købes på Amazon.

Crepegarner

Modtag nyheder om nye varer, tilbud og begivenheder

Vi benytter cookies på dette websitet til funktioner og statestik.